nl fr

MAAK DE ORIENTATIE TOT BODNGENOOT

De oriëntatie van de verandaconstructie t.o.v. het zonlicht is verregaand bepalend voor het gebruikscomfort en je lange termijn tevredenheid. De oriëntatie laat zich weliswaar beïnvloeden, maar je keuze is nooit helemaal vrij.

Noorden:
Bij een noordelijke oriëntatie is er nauwelijks direct invallend zonlicht. Tijdens de wintermaanden zal je dan ook onvermijdelijk moeten verwarmen. Bij uitstek geschikt voor het onderbrengen van een atelier, een thuiskantoor of ook als inkompartij voor de woning.

Oosten:
Bij een oostelijke oriëntatie dringt het zonlicht vele uren door in de woning (6u - 13u). Hierdoor kan de temperatuur in de voormiddag al enkele graden stijgen. Ideaal voor het inrichten van een keukenveranda, liefst aangevuld met een ontbijthoek, of ook als hobbyruimte.

Zuiden:
Traditioneel de favoriete oriëntatie, het gevolg van een aangename natuurlijke lichtinval en een mooi uitzicht op de tuin. Een zuidelijke oriëntatie haalt maximaal zonlicht binnen, maar gaat gepaard met de grootste natuurlijke opwarming. Een aangepaste zonwering is dan ook onontbeerlijk.

Westen:
Een westelijke oriëntatie laat eveneens veel zonlicht binnendringen, zeker tijdens de zomermaanden. Zeer aangenaam voor als je ’s avonds lang wil nagenieten van de zon en ideaal voor een gezellige zithoek. Voorzie een aangepaste isolatie, gezien de overheersende windrichting west en zuidwest is.

Tussenin:
Veelal ligt de oriëntatie niet strikt in één van de vier windstreken, maar ergens tussenin. Een zuidoostelijke oriëntatie haalt heel wat zon binnen zonder overdreven opwarming. Optimaal voor de inrichting van een woonkeuken, al blijft zonwering ook hier een aandachtspunt.


  • Een oostelijke oriëntatie is ideaal voor het inrichten van een keukenveranda
  • Een zuidelijke oriëntatie haalt maximaal zonlicht binnen, maar denk aan de opwarming
  • Een westelijke oriëntatie is ideaal voor een gezellige zithoek
Licht als partner 1LichtinvalLicht als partner 2

NFVC - Secretariaat - Winston Churchilllaan 51/6 - 1180 Brussel
T +32(0)2 340 62 01 - F+32(0)2 343 83 03 - Ondern.nr. 4406.698.12 - info@nfvc-fncv.be

© 2019 NFVC - FNCV | All Rights Reserved.